Sykdom

Når må barnet holdes hjemme? 

Barnehagen er en arena for flere typer smittsomme sykdommer, og barn som går i barnehage, blir utsatt for ulike typer smitte.  Vi ønsker at alle som er i barnehagen, tar hensyn til faren for å smitte andre, men også med tanke på forverring av egen sykdom og faren for komplikasjoner. 

Generelt for alle sykdommer så anbefales det at barn med feber over 38 grader, (målt i endetarmen) og barn med svekket allmenntilstand (uopplagte, slappe og virker syke) bør holde seg hjemme fra barnehagen

Det er vanligvis barnets allmenntilstand som avgjør om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte smittsomme sykdommer så kan det være helt nødvendig at barnet er hjemme, for å unngå å spre smitte til andre. 

Som hovedregel bør barnet være feberfri og frisk nok til å delta i normale aktiviteter i barnehagen. Og det er oftest barnets allmenntilstand som avgjør om barnet bør være hjemme. Vurderingen av allmenntilstanden baseres på foreldrenes skjønn,  men dersom barnet ikke orker å delta i barnehagens aktiviteter,  er slapp og sliten, bare vil sitte på et fang, ikke orker mat o.l, så vil barnehagen kontakte foreldrene for at de skal komme og hente. 

Noen sykdommer er spesielt smittsomme og krever spesielle tiltak. Det ene er Noro viruset, som gir omgangssyke, oppkast og diaré. Barn med diaré, også bleiebarn, kan vende tilbake til barnehagen to døgn etter at de har blitt symptomfrie. Det samme gjelder ved oppkast; hjemme i to døgn etter symptomer. 

For mer informasjon vedrørende sykdom og når barnet kan være i barnehagen, så kan man sjekke ut mer her: Barnehagen - hjemme ved sykdom - Helsenorge

For gode hygieneråd for forebygging av smittsomme sykdommer i barnehagen, kan dere lese mer om her: 

Hygieneråd for forebygging av smittsomme sykdommer i barnehagen - FHI