Lørenskogs plansystem
Kommuneplanen er kommunens viktigste plan, den ligger til grunn for all planlegging. En kommuneplan består av to deler, en samfunnsdel og en arealdel.
Samfunnsdelen og arealdelen
Samfunnsdelen gir retning for den langsiktige utviklingen av Lørenskog-samfunnet. Samtidig fastsetter den satsingsområder som skal gis særlig prioritet i valgperioden. Arealdelen er styrende for hvordan arealene i hele Lørenskog skal brukes.
Temaplaner og strategier
Temaplaner og strategier innenfor ulike områder er underordnet samfunnsdelen. I disse planene blir det utviklet detaljerte strategier, mål og tiltak. Planene er nødvendige for kommunens drift, forvaltning og tjenesteyting. Temaplaner og strategier er et viktig bindeledd mellom samfunnsdelen og økonomiplanen.
Når kommunestyret vedtar en ny samfunnsdel, skal det gjøres en gjennomgang av om de nye satsingsområdene gir behov for nye eller endrede strategier og temaplaner. Dette vil gjøres som en del av det årlige arbeidet med perspektivmelding og økonomiplan.
Her ligger en oversikt over viktige temaplaner og strategier.
Perspektivmelding
Perspektivmeldingen innleder det årlige arbeidet med økonomiplanen. Den skal gi politikerne informasjon om kommunens økonomi og legge til rette for gode politiske diskusjoner og beslutninger. Satsingsområdene fra samfunnsdelen tas inn i perspektivmeldingen og inngår som en del av strategidiskusjonene. Perspektivmeldingen utgjør derved strategifasen av prosessen med å utarbeide økonomiplanen.
Økonomiplan
Økonomiplanen fungerer som kommuneplanens handlingsdel. Hvordan satsingsområdene i samfunnsdelen skal følges opp, beskrives i økonomiplanen. Hver sektor omtaler hvilke satsingsområder som angår egen virksomhet og hvordan de følges opp i valgperioden.