Vi ønsker å utvikle kommunen sammen med innbyggerne.

Det er med på å skape identitet, tilhørighet og fellesskap som er et av satsingsområdene i kommuneplanen.
Før du begynner er det viktig å vite hva medvirkning er og hvorfor det gir verdi. Husk også at det ikke finnes én god metode som alltid passer. Det er ofte lurt å kombinere ulike metoder og tilpasse det til din medvirkningsprosess.
Viktigst av alt er at du har medvirkning fordi du ønsker innspill, vil bruke resultatene og er åpen, troverdig og engasjert gjennom hele prosessen!
Hva er medvirkning?
Medvirkning betyr å involvere andre. det kan være innbyggere, næringsliv, lag og foreninger, andre offentlige myndigheter. Det kan også være andre avdelinger i egen organisasjon.
Medvirkning betyr å involvere andre. I kommunen handler det ofte om å involvere i utvikling eller avgjørelser. Det kan for eksempel være utvikling av kommunens tjenester, planarbeid eller utbyggingsprosjekter.
Medvirkning handler om at folk får bidra, dele kunnskap og synspunkter og at det gir innflytelse på resultatet.
Medvirke betyr at noen skal være med og at det skal virke. Medvirkning er at folk får mulighet til å gi innspill, at innspillene blir grundig vurdert og kan påvirke sluttresultatet.
Hvorfor medvirkning?
Medvirkning styrker demokrati, felleskap og skaper enda bedre løsninger for Lørenskogsamfunnet.
Beslutningene blir bedre når flere deltar. De som bor eller jobber i kommunen er eksperter på hvordan hverdagen er i Lørenskog. De har lokalkunnskap, vet og kjenner på kroppen hvordan ting fungerer, og kan derfor gi innspill om hvordan ting bør være eller kan forbedres. Vi må vite hva innbyggerne har behov for og er opptatt av. Denne kunnskapen er nødvendig for både folkevalgte og de som jobber i kommunen. Medvirkning gir økt kunnskap og forbedrer beslutningsgrunnlaget.
Eksempel: Folk som går mye tur, vet godt hvor det passer med en benk eller hvor det burde vært en søppelkasse.
I tillegg til å være ekspert på hverdagen i Lørenskog, kan folk ha kunnskap og ressurser som kommunen trenger. Det kan være noe de kan mye om gjennom jobb eller noe de er spesielt interessert i.
Eksempel: Ungdom vet hva som vil være en god møteplass for dem. En naturvernforening vet mye om natur og miljø i Lørenskog. En kaféeier vet hva slags varer innbyggerne ønsker.
Medvirkning om enkeltsaker eller prosjekter kommer i tillegg til medvirkningen som skjer gjennom kommunevalget hvert fjerde år. Medvirkning gjør at folk treffes, blir kjent og gjør noe sammen. Dette skaper fellesskap og eierskap til det man har vært med på. I tillegg kommer forskjellige meninger fram gjennom medvirkning. Det kan gi mindre konflikter etter at noe er bestemt.
Folk ønsker å bli invitert med. Det ligger også en forventning om å bli spurt når temaet påvirker innbyggere i hverdagen. Det bør være åpenbart at de som skal bruke en park i nærområdet får være med å påvirke hvordan den blir.
Næringsliv, nabokommuner og andre offentlige myndigheter forventer også å bli involvert når kommunen jobber med noe som kan påvirke dem.
I mange saker er medvirkning bestemt i lov. Plan- og bygningsloven sier for eksempel at plansaker skal legges ut på høring. Lovene sier lite om hvordan medvirkningen skal skje. Det er også lovpålagt å ivareta noen grupper som eldre, mennesker med funksjonsnedsettelser og ungdom. Alle kommuner må ha egne medvirkningsråd for disse gruppene. Det er noen regler for hvordan kommunen skal jobbe med medvirkning, men mye er opp til kommunen selv.
Medvirkningsprosessen
Medvirkning er en sammensatt prosess som går over tid og arbeidet inneholder flere faser. Resultatene til slutt gjenspeiler ofte hvor god planlegging det har vært innledningsvis. Det er derfor viktig å sette av nok tid til planlegging.
Publisert av Lillian Jahr Oterholt
Sist endret 08.04.2025 07.34