Antall innbyggere
Lørenskog har med sin sentrale beliggenhet i Oslo-regionen hatt en jevnt stigende befolkningsøkning de siste årene som avtok noe i 2023. Kommunen hadde en vekst på 4,7 % i 2022 og 3 % i 2023. Folketallet økte fra 46 797 per 31.12.22 til 48 188 per 31.12.23 (Kilde: SSB, Lørenskog kommune).
Figuren viser Lørenskogs befolkningsvekst i sammenligning med andre kommuner.Aldersfordeling
Befolkningsveksten er høyest blant unge familier og eldre. Alderssammensetningen i Lørenskog bærer preg av nærheten til Oslo og boligtilbudet i kommunen. Lørenskog har en yngre befolkning enn landet for øvrig. Det er flest innbyggere fra 20-44 år.
Figuren viser alderssammensetning i Lørenskog kommune.
Figuren viser alderssammensetning i Lørenskog i sammenlikning med andre kommuner.Befolkningsutvikling blir generelt sett vurdert som en viktig indikator for regional utvikling. Ønsker om befolkningsvekst har sammenheng med flere forhold, blant annet kommunens inntektsgrunnlag og tilgang til arbeidskraft. Utvikling i antall innbyggere har betydning for kommunens planer når det gjelder omfang og kvalitet på de ulike tjenestene som skal leveres i fremtiden.
Personer som bor alene
En familie er inndelt i ni familietyper i SSBs statistikk. Lørenskogs andel enpersonsfamilier er på 22 % i 2023. På landsbasis er tallet 25 %. Andelen innbyggere over 75 år i Lørenskog som bor alene utgjør 37 % i 2023, og er lavere enn landsgjennomsnittet på 42 %.
Figuren viser prosentandel for personer som bor i alene i Lørenskog, sammenlignbare kommuner og landet.Nasjonalitet
39 % (38,68) av Lørenskogs befolkning har innvandrerbakgrunn ved inngangen til 2024, dvs. at de er innvandrere eller er norskfødte med innvandrerforeldre. Det er høyeste prosentandel i Norge. Til sammenligning er Oslos andel 35 % og Ullensakers andel 36 % og hele landet 21 %.
Det er 140 ulike nasjonaliteter blant innbyggere med innvandrerbakgrunn bosatt i Lørenskog, og de største bakgrunnslandene er Pakistan, Polen, Vietnam, Sri Lanka og Iran. Det er flest med innvandrerbakgrunn fra Pakistan i Lørenskog. Deretter følger Polen og Vietnam som henholdsvis nummer to og tre.
Figuren viser prosentandel for innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre i Lørenskog og sammenlignbare kommuner.Flyttemønster
Nettoinnflyttingen i Lørenskog var i 2022 1198. De fleste innflytterne – 57 % - kommer fra andre kommuner i Norge. Befolkningsveksten i Lørenskog fordeler seg på denne måten. Fordelingen for 2021 står i parentes:
- 32 % netto innvandring (15 %)
- 57 % netto innlands flytting (72 %)
- 11 % fødselsoverskudd (14 %)
Tall for nettoinnflytting viser at innvandrerandelen øker. Trenden med at det er unge voksne med barn som flytter til Lørenskog holder seg også i 2022. Det er en vesentlig vekst i alderen 24-36 år. Mange av disse flytter hit med barn. Kommunen har tatt imot ca. 150 nye barnehagebarn og ca. 240 nye barneskolebarn siste år.
Figuren viser innenlands nettoinnflytting til Lørenskog i antall personer, fordelt på innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre og øvrig befolking.1 318 innvandrere født i utlandet kom til Lørenskog i løpet av 2022. [1] Av disse var 261 fra Ukraina som helt klart var den største innvandringsgruppen. Deretter kommer Polen og India med ca. 85 fra hver av landene. Det er en høyere innvandring fra Balkan i 2022 (ca. 180) enn tidligere år (ca. 120) (Kilde: SSB, Lørenskog kommune).
Det er store forskjeller innenfor de enkelte innvandrergruppene - på samme måten som det er store ulikheter i den etnisk norske befolkningen. Blant annet har mennesker med høy utdanning generelt bedre helse enn dem som har lav utdanning - helt uavhengig av landbakgrunn.
Generelle trekk blant innvandrere er at menn har høyere utdanning enn kvinnene, flere menn enn kvinner har fulltidsarbeid og flere menn enn kvinner lever alene.
Det er generelt rapportert om høyere forekomst av kroniske sykdommer og lidelser blant innvandrergruppene enn blant etnisk norske, og norskfødte rapporterer oftere at de har god helse sammenlignet med innvandrergruppene.
Likevel er det en del helsemessige gunstige trekk ved innvandrergruppene. Alle innvandrergrupper bruker betydelig mindre alkohol enn norske. Med unntak av én gruppe, er forekomsten av røyking blant innvandrerkvinner nesten lik null. Noen innvandrergrupper bruker tradisjonelt mye frukt og grønnsaker - noe som reduserer risiko for flere kroniske sykdommer.
[1] Innvandrer referer her til personer som er født i utlandet av to utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre. Statistikken sier ikke om de kommer direkte fra utlandet eller om de kommer via en annen kommune.