Handlingsplanen ble sist rullert i kommunestyret 18. september 2024, sak 86/24
3.1 Overordnet mål
Vi skal ta vare på kulturarven slik at den kan bidra til tilhørighet, opplevelser og verdiskaping i Lørenskog.
3.2 Satsingsområder og tiltak
Kommunen har valgt følgende satsingsområder, i tråd med fylkesplan for kulturminner og kulturmiljøer i Akershus: bevaring, forvaltning, formidling og verdiskaping.
Åpning av Vasshjulet
Jonas Ruud / Lørenskog kommune
3.2.1 Bevaring
Mål
Lørenskog kommune skal bevare et representativt utvalg av kulturminner, kulturmiljøer og kulturlandskap som viser særpreget og mangfoldet ved Lørenskogs kultur- og samfunnshistorie.
Kulturminneregistre danner grunnlaget for bevaring og forvaltning av kulturhistoriske verdier. Registreringene er ikke endelige og det vil stadig være behov for å utrede og registrere nye områder, perioder og typer kulturminner.
De færreste kulturminner har juridisk vern, selv om de er registrert, verdivurdert og står i en kulturminneplan. Flere av våre kulturminner bør sikres gjennom regulering til bevaring etter plan- og bygningsloven.
Vi må sikre at Lørenskog kommune tar vare på kulturminner som gir kommunen særpreg. Det er også viktig å bevare og dokumentere bredden og mangfoldet i kulturarven for å øke forståelsen for Lørenskogs historie. Lørenskog kommune er i en rivende utvikling. Det er derfor særlig viktig å også bevare relativt unge kulturminner.
Kulturarven er et fellesanliggende og kommunens kulturminner må stå sentralt ved planarbeid i Lørenskog kommune.
Det rasler i røysa, Den kulturelle skolesekken
Kjersti Østnes Eggum / Lørenskog kommune
3.2.2 Forvaltning
Mål
Lørenskog kommune skal utarbeide nye saksbehandlingsrutiner og heve fagkompetansen innen kulturminneforvaltningen.
Kulturminneforvaltning angår flere sektorer i kommunen, og også fylkeskommunen og staten. Det er viktig med godt samarbeid og bevissthet om roller og ansvar. Kommunen har eneansvaret for kulturminner av lokal verdi.
Kommunen har gjennom sin byggesaksbehandling og arealplanlegging et stort ansvar for kulturarven. Gode saksbehandlingsrutiner og samarbeid mellom ulike aktører innen kulturminnefeltet er helt essensielt for å få en god kulturminneforvaltning. Dette vil også skape forutsigbarhet i plan- og byggesaker hvor kulturminner inngår. Kompetansen innen kulturminnevern i kommunens administrasjon må styrkes.
Fra arrangementet Lysglimt på Fjellhamar Bruk
Jonas Ruud / Lørenskog kommune
3.2.3 Formidling
Mål
Lørenskog kommune skal synliggjøre og formidle kulturarven i kommunen og bidra til at innbyggerne kjenner sin historie.
Formidling av kulturarven gir Lørenskogs befolkning en bedre kjennskap til kommunens historie og dermed en bedre forståelse for kulturminnenes verdi. Slik kan kulturarven bidra til identitet og tilhørighet. Kunnskap om kulturminnenes betydning vil også bidra til at de vernes og utvikles. Formidling av kulturarven vil kunne gi kommunens innbyggere nye opplevelser, møteplasser og aktiviteter.
Mange av kommunens innbyggere er innflyttere. De vil kanskje ikke ha så god kjennskap til kommunens eldre historie, men de er en del av kommunens nyere historie.
Lokalmiljøet og frivillige lag og foreninger sitter på mye kunnskap om lokalhistorien. Museene i Akershus, som driver Lørenskog bygdemuseum, sitter på kompetanse innen kulturhistorisk formidling og hvordan gjøre kulturhistorien relevant. Kommunen, først og fremst kultursektoren og oppvekst- og utdanningssektoren, må samarbeide med disse aktørene.
Mads Lønnkvist, Morten Mortensen, Finn Evensen og Karoline Gullberg i «Spillet om Olavskilden»
Siri Adorsen / Lørenskog kommune
3.2.4 Verdiskaping
Mål
Lørenskog kommune skal bidra til bærekraftig bruk av kulturarven i den videre utviklingen av kommunen.
Kulturarven bør tas i bruk som en ressurs ved utvikling av lokalsamfunn i Lørenskog. Kulturminnene gir områdene særpreg og kan brukes til å utvikle stedets identitet. Kulturminnene kan ofte være utgangspunkt for å skape nye møteplasser.
Nye tider og nye behov gjør at en del kulturminner må tas i bruk på nye måter. Her bør kommunen hjelpe eiere med å finne og tilrettelegge for ny bruk av gamle bygninger. Gjenbruk av bygningsmasse fremfor nybygg er ikke bare bra for kulturminnevernet – det er også viktig for klima og miljø.
Internasjonal basar på Skårer gård 2013
Siri Adorsen / Lørenskog kommune