Kultur, tilhørighet og stedsutvikling

Kunst- og kulturopplevelser kan styrke opplevelsen av tilhørighet, og bidra til å utvikle et samfunn der den gode fellesfølelsen vokser.

Kunstneriske opplevelser kan hjelpe oss med å stille gode spørsmål og forstørre perspektivet vårt slik at vi lettere forstår verden rundt oss. I Lørenskog skal alle kunne finne relevante kunst- og kulturtilbud, fritidsaktiviteter og muligheter for deltakelse, også i sitt nærmiljø. 

UNESCO - konvensjonen vektlegger kunst og kultur som et verktøy for å formidle tradisjoner og bygge broer på tvers av ulikheter. Kulturelt mangfold er et karakteristisk kjennetegn ved menneskeheten, som bør verdsettes høyt og bevares til gagn for alle.  Gjennom å anerkjenne dette kulturelle mangfold, utvides vår forståelse og toleranse, noe som kan gi oss motivasjon til å delta aktivt i lokalsamfunnet. Kultur skaper på den måten identitet, tilknytning og stolthet, som kan motvirke rotløshet, utenforskap og fremmedgjøring. 

Lørenskog hus og nabolagskultur

Norge er historisk sett preget av relativt små, stabile lokalsamfunn med høy grad av tilhørighet og samhold blant innbyggerne. Slik er det ikke lenger. Lørenskogsamfunnet er i rask vekst, og både gamle og nyere nabolag preges av stor inn- og utflytting. I en slik situasjon er samspillet mellom sentrum og periferi av stor betydning. I kommuneplanens arealdel defineres fem utviklingsområder som det særlig skal satses på og kultursektoren bidrar inn i det viktige arbeidet med å utvikle tilhørighetsskapende aktiviteter for innbyggerne.

Tre menn som danser på teaterscenen med andre skuespillere bak - Klikk for stort bildeFra oppsetningen av "Spellemann på taket" i Lørenskog hus, høsten 2022 Kristoffer Engen / Lørenskog kommune

Lørenskog hus er en sentral arena for kunst og kultur i Lørenskog, samtidig som det er en sosial møteplass som er med på å styrke tilhørigheten og identiteten til lokalbefolkningen. Her kan det å dele kulturopplevelser gi innbyggerne en felles referanseramme. Lørenskog hus er også en premissleverandør for å etablere kultur i nærmiljø og nabolag. Kulturhuset er avhengig av et effektivt og profesjonelt produksjonsapparat med tekniske ressurser for dekke både interne og eksterne behov.

Det er ønske og ambisjoner om at det skal finnes kunst og kultur i hele Lørenskog. Gjennom å skape modeller for sambruk kan kommunale bygg/rom, skoler og barnehager fungere som mini-kulturhus, øvingslokaler og møteplasser, og dermed legge til rette for økt omfang av kulturopplevelser i nabolag og nærmiljø. I uteanlegg, parker og grøntområder må det skapes aktivitetsflater for egenorganisert aktivitet, idrett og fritidsaktiviteter, basert på frivillighet og nabolagsinitiativ. I tillegg bør alle som ønsker opplæring innen ulike kreative og kunstneriske emner kunne finne et lokalt tilbud i Lørenskog og Kulturskolen bør utvikles i takt med befolkningsutviklingen. 

En dame med band synger på plenen foran en boligblokk - Klikk for stort bildeUnder pandemien ble det holdt utendørs "pop-up" konserter i nabolagene våre Lørenskog kommune

Redusere sosial ulikhet

Ifølge kommuneplanens samfunnsdel er: «God og langsiktig stedsutvikling og målrettet innsats for å redusere sosial ulikhet, viktig i arbeidet med samfunnsutvikling i Lørenskog.»  Kultursektoren skal spille en sentral rolle for å realisere denne målsettingen, med lavterskeltilbud og gratis arrangementer. I den sammenheng har Lørenskog bibliotek en betydningsfull rolle. Biblioteket er gratis tilgjengelig for alle innbyggere uavhengig av sosial, økonomisk og kulturell bakgrunn. Gjennom tradisjonell utlånsvirksomhet, ulike arrangementer og aktiviteter, formidling, opplæring, samtale og debatt sikres tilgangen til informasjon, som bygger opp under ytringsfriheten i vårt samfunn. Gratis utlån av aktivitetsutstyr gjennom BUA-ordningen bidrar til inkludering i helsefremmende aktiviteter.

Kulturminner  

Tilhørighet skapes også via kjennskap til kommunens historie og dens ulike utviklingsstadier. Lørenskog har ikke så mange kulturminner eller attraksjoner som forteller om stedets historiske utvikling og egenart, derfor må det som finnes holdes synlig og markert. Kulturminner og tidstypisk arkitektur må gis plass i byrommene der det finnes mulighet for det. Den nye Kulturminneplanen har klare mål for bevaring, forvaltning, formidling og verdiskapning av kulturminner som er viktige for kultursektorens arbeid med kultur, tilhørighet og stedsutvikling. I planperioden vil vi ha særlig fokus på arbeidet som er igangsatt med å bevare og tilrettelegge for kulturaktiviteter på Fjellhamar bruk.

Kunst i offentlig rom

Lørenskog kommune har en kunstprosjektordning for kunst i kommunale bygg og anlegg. Ordningen skal styrke kunstens synlighet i offentlige bygg, anlegg og uterom til glede for et allment publikum. Gjennom kunstproduksjon, innkjøp av ferdigprodusert kunst, kunstforvaltning og kunstformidling skal ordningen stimulere til økt interesse for kunst som beriker, engasjerer, skaper refleksjon og bidrar til nye arenaer for kunstopplevelser og samhandling. Det skal legges vekt på nyskaping og kunst av høy kvalitet.  

Veggmaleri av en blekksprut hvor en arm er fysisk og stikker ut - Klikk for stort bildeErik Pirolts kunstverk «Bak veggen», gir oss noe å undres over når vi beveger oss rundt på Kurland skole Jon Gorospe

 

Strategiske mål for kultur, tilhørighet og stedsutvikling

  • Lørenskog kommune skal utvikle engasjerende, nyskapende kulturtilbud til alle.
     
  • Kulturskoletilbudet skal utvikles i tråd med etterspørselen, og kultur, idrett- og fritidsaktiviteter skal kunne følge befolkningsveksten. 
     
  • Alle uteområder og innendørs lokaler som egner seg for flerbruk skal utnyttes maksimalt gjennom et godt koordinert system for sambruk og arealutnyttelse.  
     
  • Lørenskogs innbyggere skal sikres muligheter for deltakelse i fritidsaktiviteter og kulturopplevelser, uavhengig av sosial-, økonomisk- eller kulturell bakgrunn.                                                                                           
  • Gatekunst skal kunne bli et kunstuttrykk i Lørenskogs byrom, som tilfører det offentlige rom estetisk kvalitet gjennom at profesjonelle, amatører, barn og unge jobber sammen.