Grønt Flagg i Lørenskog kommune

Alle skoler og barnehager i Lørenskog skal Grønt Flagg-sertifiseres og alle barne- og ungdomsskoler skal ha et skolehagetilbud i gangavstand fra skolen.

Det er ansatt en 100% skolehagestilling (delt på tre deltidsstillinger) og en 20% Grønt Flagg-stilling, fra 2019. Lørenskog bygdemuseum/Skårer gård er senter for skolehagene i kommunen. Her kommer elever fra 5-8 skoler hvert år for å dyrke, i hver sine parseller. Rasta SFO og arbeidslivsfag fra Løkenåsen ungdomskole kommer ukentlig hele sommersesongen og jobber i hagen.

Skolehageteamet hjelper til med å etablere skolehager på de ulike skolene. Siden 2019 har Luhr, Fjellhamar, Fjellsrud, Solheim, Løkenåsen øvre base og Benterud fått skolehage på skolen. Skolehage på Rasta, Kurland og Finstad er i oppstart. (Steinerskolen har hatt skolehage i mange år.) På noen skoler dyrker elevene i kasser, mens andre har større dyrkingsarealer; 2-300m2. På Luhr dyrker hele skolen, 1-6. trinn, tre klasser pr trinn, i hver sin parsell på skolen. I tillegg har de en «pollinatorøy» med pollen- og nektarrike planter, der 7. trinn planter blomster siste vår på skolen.  

Dame viser frem sopp til to elever - Klikk for stort bildeFra hagen på Lørenskog bygdemuseum Åsmund Holien Mo
Skolehagelærer fra bygdemuseet holder månedlige dyrkekurs på Teams, for ansatte i skoler og barnehager. Grønt Flagg/skolehageteamet setter også opp kurs for ansatte med forskjellig tema; humlevandringer, ville vekster, soppdyrking, mm.  Kommunens skolehagesatsing betaler videreutdanningskurs i skolehager og økologisk dyrking på NMBU for enkelte ansatte med spesielt engasjement for skolehager, som lærer Hanne på Benterud, som er den første som tar dette kurset, i år.

Skolehageteamet på bygdemuseet bestiller settepoteter og setteløk til alle skoler og barnehager og har oppal av planter til skolene i drivhuset på museet