Det ble gjennomført et informasjonsmøte med grunneiere om pålegg om utbedring av stikkledning og/eller frakobling av taknedløp 7. desember 2021.
Det ble i møtet stilt flere spørsmål fra grunneierne som deltok. Noen av spørsmålene med svar er listet opp nedenfor. Her er presentasjonen som ble holdt i møtet. (PDF, 2 MB) Nederst finner du opptak av møtet.
Spørsmål og svar
Spørsmålene og svarene er noe omskrevet for klarhets skyld.
Spørsmål: Hvilken strekning er det som ikke får stikkledninger undersøkt av NCC?
Svar: Døleveien (1, 2, 2A, 2B, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 13, 15, 17) og Steinbekkveien (11, 11B, 12, 12B, 12C, 12D, 12E, 14, 14C). Kommunen vil sørge for undersøkelser av disse stikkledningene.
Spørsmål: I begynnelsen av prosjektet var kommunen på befaring for å se på nedløp for takrenner. Må huseiere likevel sende inn dokumentasjon?
Svar: Alle må sende inn dokumentasjon likevel.
Spørsmål: Er det slik NCC undersøker ledningen når de graver seg fordi?
Svar: Ja, stikkledninger undersøkes når påkoblingspunktet for stikkledningen avdekkes når ledningene er gravd frem.
Spørsmål: [Beboer uttrykker bekymring knyttet til potensiell endring av bekkens trasé, og usikkerhet angående eiendomsgrenser. Beboer synes ikke prosjektet foreløpig ser ut som plantegningene, og kommenterer spesifikt på at en vannkum er fremtredende i terrenget.]
Svar: Terrenghøyder er noe endret for å gi sikrere videreføring under Fridtjof Nansens vei og videre nedover mot Fjellhamar. Vannkummen skal fylles ned, og vil ikke være så fremtredende ved prosjektets ende. Det er ingen intensjon om å flytte bekken mer eller mindre over på andres eiendom. Det er satt av driftsmidler fra kommunens side for å holde bekken åpen.
Oppfølgingsspørsmål: Det er lagt mye sprengstein bekken?
Svar: Man gjenbruker stein fra prosjektet, slik at det ikke må kjøres bort. Steinene brukes for å plastre bekken for å redusere erosjon. Vi håper det blir fint til slutt.
Spørsmål: Hvem er det man skal kontakte for å sende inn dokumentasjon i forbindelse med varsel om pålegg?
Svar: Kontaktperson endres fra Christine til Sigrid, e-post: sigmar@lorenskog.kommune.no.
Spørsmål: [Beboer] har egen avtale med NCC om fjerning av trær i forbindelse med bekkeåpning, og det har blitt gjort. Husker de at vi også har avtale om å fjerne nyperoser?
Svar: Erik videreformidler spørsmålet om spesielle avtaler til NCC.
Spørsmål: Hvor mye kan rehabilitering av stikkledning koste for en huseier? 10 000, 100 000 eller 1 000 000?
Svar: Kostnaden kan være veldig varierende, pga. store forskjeller i stikkledningenes lengde, og ulike priser på forskjellige utbedringsmetoder. Kommunen har forståelse for at dette kan være en stor uforutsett kostnad, og om man mottar et pålegg vil det bli gitt lange frister, slik at man får planlagt rundt kostnaden. Det er snakk om beløp på mer enn 10 000, eller mye dyrere. Eierskap av ledninger innebærer et vedlikeholdsansvar.
Spørsmål: Hva er kommunens budsjettramme for prosjektet?
Svar: Det er en 44,5 mill. styringsramme for prosjektet, med sikkerhetsmargin på opp til 51,5 mill.
Spørsmål: Hvem utfører rehabilitering?
Svar: Rehabilitering gjennomføres av et spesialfirma for strømpekjøring, som formidles gjennom NCC.
Oppfølgingsinfo fra personen som spør: Selskapet man refereres til fra NCC er Rørfornying Øst. [Beboere har opplevd det som vanskelig å oppnå kontakt.]
[Flere beboere formidler ønske om at kommunen kan hjelpe med å koordinere mellom huseiere som behøver å rehabilitere, og rørfornyingsbedrift. Man håper at flere huseiere samlet står sterkere når det kommer til pristilbud fra entreprenør.]
Svar fra kommunen: Vi skal se på hva vi kan gjøre, men kan ikke garantere noe.
Kommentar lagt til etter møtet: Huseiere står fritt til å oppsøke andre aktører om pristilbud for gjennomføring av rehabiliteringsarbeider.
Spørsmål: Under et tidligere informasjonsmøte ble muligheten for å legge luftstrekk i bakken omtalt. Er muligheten for dette undersøkt videre, skal det gjennomføres?
Svar: Det å legge ledningen ned innebærer kontrakt med Elvia og Telenor, som er eiere av master og ledninger. Elvia og Telenor må få dekket sine anleggskostnader, og må dermed ha med seg samtlige grunneiere for å dekke kostnader. Kostandene av å legge ledningene kan ikke dekkes av kommunen og prosjektet.
Oppfølgingsspørsmål: Huseiere ble aldri spurt om de var villige til å være med å spleise. Hvor mye ville det kostet for hver enkelt huseier tilknyttet ledningene?
Svar: Det er vanskelig å si hva det koster. Det legges trekkerør under bekken, slik at hvis man velger å legge ledninger ned i bakken på et senere tidspunkt, så behøver man ikke grave opp bekken på nytt.