Lørenskog kommune vokser og får stadig flere innbyggere og vi må sikre at alle som bor i kommunen får rent og godt vann i springen.
Store deler av vann- og avløpsnettet er gammelt og må oppgraderes eller byttes ut. Og ikke minst må vi planlegge for at vi skal takle klimaendringene som kommer. Det vil derfor være nødvendig å bruke store beløp til dette arbeidet i årene fremover.
colourbox.com
Lørenskog kommune har utarbeidet en strategi for overvann og vassdrag (PDF, 6 MB) og har følgende hovedmål for vann i kommunen:
- Redusere skader som følge av flom og oversvømmelser
- Tilrettelegging for naturlig vannbalanse og et rikt naturlig mangfold
- Sikre god økologisk og kjemisk tilstand i vannforekomster innen 2021
- Redusere fremmedvann i avløpssystemet, altså vann som kommer av innlekking i ledninger og kummer, skadede rør og utette kumlokk.
For å oppnå disse målene er det satt i gang mange vann- og avløpsprosjekter.
Lørenskog kommune skal rehabilitere vann- og avløpsnettet på Visperud. Avløpsnettet i området har for liten kapasitet og er gammelt, har sprekker og utette skjøter. I dag siver mye regnvann, smeltevann og grunnvann, det vi kaller fremmedvann, inn i rørene. Dette blir unødvendig sendt til rensing – noe som både er kostbart og tar opp mye kapasitet på renseanlegget.
Røykåsbekken og ledningsnettet i området klarer ikke å ta unna vannet når det er kraftig regnvær. Dette har ved flere anledninger ført til at beboere på Visperud har fått vann og kloakk i kjellerne.
Dette skal vi nå gjøre noe med, og det kan du lese mer om på prosjektets nettsider.
Lørenskog kommune skal rehabilitere og legge nytt vann- og avløpsnett fra utløpet av Skårerparken (ved Sverres vei) til eksisterende vann- og avløpstunell under Metro senter. Det eksisterende ledningsnettet i området er gammelt, og som følge av utbyggingen i sentrum er det behov for å øke kapasiteten på vannforsyningen. Samtidig må vi sikre god brannvannsdekning i området rundt Metro senter. Med mer vannforsyning inn i området, blir det samtidig behov for å sende mer avløp ut av området, det vil si at det er behov for å øke kapasiteten i både vann- og avløpsledningen.
Du kan lese mer om arbeidene som skal gjøres på prosjektets egne nettside.
Lørenskog kommune skal rehabilitere gamle vann og- avløpsledninger, etablere en forbindelse mellom ledningsnettet i Nordliveien og Skårersletta og legge et nytt overvannsrør mellom Nordliveien (øst) og Skårersletta, en strekning på totalt 2,4 km.
Ved å etablere en forbindelse mellom Nordliveien (øst) og Skårersletta sikrer vi økt vannforsyning til Lørenskog sentrumsområde og øke brannvannsdekning til skolene og resten av bebyggelsen på toppen av Skåreråsen. Denne tverrforbindelsen vil utgjøre en av hovedledningene for vannforsyning i kommunen.
Avløpsnettet i området har for liten kapasitet og er gammelt, har sprekker og utette skjøter. I dag siver mye regnvann, smeltevann og grunnvann, det vi kaller fremmedvann, inn i rørene. Dette blir unødvendig sendt til rensing – noe som både er kostbart og tar opp mye kapasitet på renseanlegget. Ved intens nedbør vil det kunne potensielt føre til at beboere får vann og kloakk i kjellerne. Dette ønsker vi å forebygge.
I samme trasé som vann- og avløpsledningene fra Nordliveien til Løkenåsen skole går, har vi etablert en gang- og sykkelvei.
Arbeidet gjennomføres i tre etapper.
Du kan lese mer om arbeidene som skal gjøres på prosjektets egne nettside.
Lørenskog kommune skal åpne øvre del av Grønlibekken ved Fridtjof Nansens vei på Fjellhamar og rehabilitere vann- og avløpsledninger i området. Ved å åpne bekken vil vi bidra til å håndtere klimaendringene med mer og kraftigere regn, og flomfaren i området vil bli redusert. I tillegg vil det biologiske mangfoldet øke. Bekken vil også bli et fint element for nærmiljøet.
Du kan lese mer om arbeidene som skal gjøres på prosjektets egne nettside.
Lørenskog kommune skal rehabilitere og legge nytt vann- og avløpsnett som strekker seg fra Oscar Nissens vei 20 i øst til Marcus Thranes vei 18 i vest. Det eksisterende ledningsnettet i dette området er gammelt og i svært dårlig stand, og må derfor skiftes ut. Et vesentlig tiltak i dette prosjektet, som innfrir mål i hovedplanen, er å redusere andelen fremmedvann i avløpsledningsnettet og bedre vannkvaliteten i Langvannet.
I dag renner både overvann, som er nedbør og smeltevann, og spillvann, som er avløpsvann fra bebyggelse og næring, i samme avløpsledning. På grunn av klimaendringer, som fører til hyppigere og kraftigere nedbør, er det behov for å øke kapasiteten på avløpsnettet. Lite kapasitet i avløpsnettet fører til at avløp renner direkte ut i bekker, vassdrag og Langvannet og dette kan føre til forurensning og algeoppblomstring i Langvannet. Derfor etablerer vi nå én ledning for overvann og én for spillvann i dette område.
Du kan lese mer om arbeidene som skal gjøres på prosjektets nettside
Publisert av Kristian Olav Hvesser
Sist endret 02.10.2024 08.52