Digitale ferdigheter

I Lørenskog kommune er vi opptatt av læring. Derfor jobber profesjonsfelleskapene jevnlig med å forvalte det som står i læreplanverket (LK20) til læringssituasjoner med elevene.

Vi ønsker at elevene skal oppleve læringssituasjoner med stor variasjon av metoder og verktøy. Elevene skal få oppleve «skaperglede, engasjement og utforskertrong». Derfor ønsker vi at bruk av digitale verktøy er en del av læringsarbeidet på lik linje med arbeidsformer som eksempelvis diskusjoner, rollespill, skriving, refleksjon, samarbeid og gjennomgående bruk av de fem grunnleggende ferdigheter (Lese, regne, skrive, digitale ferdigheter og muntlige ferdigheter)

Den overordnede delen av læreplanen legger vekt på at skolen skal forberede elevene på deltakelse i et demokratisk samfunn og arbeidsliv. Dette inkluderer både fokus på tradisjonelle akademiske ferdigheter, og digitale ferdigheter som er viktig i dagens moderne verden. Målet er å utvikle kompetente, kritiske og reflekterte individer som kan håndtere komplekse situasjoner og utfordringer. Digitale verktøy spiller en sentral rolle i å nå dette målet, da det gir mulighet for interaktivitet og tilpasset læring som kan fremme elevenes evne til kreativ tenkning, problemløsning og samarbeid.

De fem digitale ferdigheter

De fem digitale ferdighetene som er identifisert som sentrale i læreplanverket, er digital kompetanse, informasjonskompetanse, kritisk tenkning, kreativitet og samarbeidsevner.

Digital kompetanse:

Integrering av digitale verktøy i skolen gir elevene muligheten til å utvikle teknologisk innsikt og navigasjonsferdigheter som er avgjørende for å kunne fungere i en digital verden.

Informasjonskompetanse:

Tilgangen til enorm mengde informasjon på nettet krever at elevene lærer å evaluere og validere kilder. Ved å bruke digitale verktøy kan skoler lære elevene å søke, analysere og vurdere informasjon på en effektiv måte.

Kritisk tenkning:

Digitale verktøy gir mulighet for utforskning av ulike perspektiver og løsninger på komplekse problemer. Gjennom digitale læringsplattformer kan elevene engasjere seg i kritisk tenkning ved å analysere, vurdere og argumentere for ulike synspunkter.

Kreativitet:

Digitale verktøy åpner døren for kreativ uttrykk gjennom multimedia og interaktivitet. Elever kan lage digitale prosjekter, videoer, presentasjoner og animasjoner for å uttrykke sin kreativitet og formidle sine ideer

Samarbeidsevner:

Digitale verktøy muliggjør samarbeid på tvers av tid og sted. Elever kan samarbeide om prosjekter, diskutere ideer og gi tilbakemeldinger gjennom digitale plattformer, noe som forbereder dem på det globale og digitale arbeidsmiljøet

Aktive produserende elever

Lørenskog kommune er opptatt av elevene ikke skal bli passive konsumenter av en skjerm, men at de skal være produsenter av innhold. I praksis betyr dette at i deler av en læringsøkt skal elevene eksempelvis produsere en multimodal tekst, et tankekart, lage en film, lage en podcast eller en illustrasjon.

Våre lærere jobber hver dag med å lage varierte og gode læringsopplegg, hvor man finner balansen mellom analoge og digitale verktøy. Dette i tråd med gjeldende prinsipper fra LK20.