Ofte stilte spørsmål om skoletilhørighet
Skoletilhørighet
Det er først og fremst elevens bostedsadresse som avgjør hvilken skole eleven skal gå ved. Lørenskog fordeler skolestartere i 1. og 8. trinn bosatt i Lørenskog mellom skolene i oktober hvert år. Varsel om skoleplass sendes til elever som skal starte på skolen i desember. Vedtak om skoleplass sendes i mars kalenderåret barnet starter ved skolen.
Lørenskog har ikke skolekretser, men det er definert «veiledende inntaksområder» for hver skole.
Nærskoletilhørighet vurderes på nytt hvis man flytter ut av skolens inntaksområde. Eleven/foresatte kan søke skolebytte dersom de ønsker å beholde plassen. Søknaden skal behandles på samme måte som andre søknader om skolebytte.
Elever som ikke bor i barneskolens veiledende inntaksområde, men som har plass etter søknad, har ikke rett til å gå på barneskolens mottakerskole på ungdomstrinnet. Disse elevene kan komme med innspill etter at de har fått informasjon om skoleplass. Innspillet behandles på lik linje som andre innspill og gis svar på i vedtakene som kommer i mars.
Hvis du ønsker å klage på vedtaket, sender du klage til skolen innen tre uker etter at du har fått vedtaket. Hvis verken rektor eller skolesjefen endrer på avslaget sendes klagen til Statsforvalter for Oslo og Viken for videre behandling. Du kan ikke klage på Statsforvalterens vedtak.
Lørenskog har løpende inntak av innflyttere elever i løpet av skoleåret. Dere må varsle skolen barnet deres er elev ved i dag, og melde flytting i folkeregisteret. Videre tar dere direkte kontakt med den aktuelle nærskolen, se i dette kartet . Skriv inn egen bostedsadresse, så vil dere få fram aktuell skole.
Dersom skolen i inntaksområdet ikke har kapasitet, vil eleven få plass på nærmeste skole med ledig kapasitet.
Barn skal som regel starte på skolen det året da barnet fyller seks år.
Foresatte kan søke om tidlig eller utsatt skolestart. Foresatte henvender seg til barnehagen og/ eller PPT med ønske om tidligere, eller utsatt, skolestart. Barnehagen og/eller foresatte henviser skriftlig for en sakkyndig vurdering. PPT utreder, vurderer og gir sin anbefaling. Rektor fatter vedtak på bakgrunn av sakkyndig vurdering fra PPT. Hvis du ønsker å klage på vedtaket, sender du klage til skolen. For barn som skal søke om tidlig skolestart, må barnet fylle 5 år innen 1.april.
Her finner du mer informasjon om tidlig og utsatt skolestart.
Når dere har fått et vedtak om skoleplass (for 1. og 8. trinn skjer dette i mars), kan dere søke om skolebytte. Hvis dere ønsker å bytte skole, sender dere et brev eller en epost til skolen dere ønsker skoleplass ved. Å få plass ved en annen skole enn nærmiljøskolen er ingen rettighet, og skolen har ikke plikt til å innvilge en søknad. Søknaden blir forvaltet ut fra retningslinjer for skolebytte.
Når dere flytter, eller helst noe før, må dere melde flytting til skolen der eleven går i dag, skolen vil sende flyttemelding til skolen barnet flytter til. Dere må så ta kontakt med skolen i området dere flytter til. Husk også å melde flytting i folkeregisteret.
Som forelder kan du søke om at barnet deres skal gå på skole i en annen kommune enn den dere er bosatt i. I utgangspunktet skal barnet gå på skole i den kommunen de bor i. Det kan være aktuelt å innvilge søknad dersom
- særlige tungtveiende grunner tilsier at det er i barnets interesse å gå på nettopp denne skolen, eller
- det søkes for en kortere periode, f.eks. resten av et skoleår hvis det er kort tid igjen av skoleåret
Søknad om dette må sendes både til kommunen barnet bor i, og kommunen dere ønsker skoleplass i.
Dersom du ikke kan logge inn med ID-porten (se under), kan du kontakte skolen, som vil gi det skjemaet på et papir som du kan skrive på.
ID-porten er en felles innloggingsløsning for mange offentlige tjenester og består av mange ulike innloggingsmetoder som MinID, BankID på mobil, BankID, Buypass eller Commfides.
Varsel om skoleplass og vedtak om skoleplass sendes ut med Digipost/eBoks, eller Altinn for de som ikke har valgt en digital postkasse. Varsel og vedtak sendes til kun én av foreldrene. Det sendes til den av foreldrene som er registrert som foresatt 1 i folkeregisteret, og som er registrert bosatt på samme adresse som barnet. Brevet kommer på papir for de som har reservert seg, og for de som ikke åpner i det elektroniske brevet innen fire dager.
Publisert av Kristian Olav Hvesser
Sist endret 31.10.2024 15.41