Behandlingen består av kostholdsterapi, styrketrening og egentrening, og følger et forskningsbasert opplegg som heter PED-t. PED-t, som står for Physical Exercise- and Dietary Therapy, er nøye utprøvd og baserer seg på forskning.
PED-t er en behandling av overspisingslidelse og bulimia nervosa ved hjelp av fysisk aktivitet- og kostholdsterapi. Hensikten er å få kunnskap og kjennskap til forholdet mellom mat og trening. Det gjelder å kunne identifisere triggere for skadelig atferd og håndtering av triggere på en god måte, pluss å bidra til bedret impulskontroll.
I kostholdsterapien er fokus å øke kunnskap om hvordan skadelige og ekstreme metoder for vektregulering (mat og tømningsatferd, også trening) påvirker oss mentalt og fysisk, samtidig som fokuset er selvmestring og selvtillit. I treningsterapien vil deltakerne bli opptrent til bedret selvregulering og selvbilde. Felles for begge terapiformene er fokus på mental og fysisk funksjon, mestring og velvære.
Både bulimia nervosa og overspisingslidelse innebærer regelmessig overspising. Det vil si inntak av store mengder mat i en kort tidsperiode, med samtidig følelse av kontrolltap. Felles for lidelsene er overspising for å mestre og håndtere vanskelige følelser.
Forskjellen mellom disse to spiseforstyrrelsene er om overspisingen etterfølges av tømningsadferd eller ikke. Ved bulimi etterfølges overspisingen av en eller annen form for tømming (oppkast, bruk av avføringsmidler, diuretika (økt urinproduksjon), faste eller overdreven/tvangspreget trening). Ved overspisingslidelse er det ikke tømningsatferd, da beholdes maten i kroppen. Denne lidelsen er like utbredt som bulimi, men betraktelig mindre kjent, og for enkelte kan denne tilstanden være ukjent for personen selv.
Overspising handler om ukontrollert matinntak, gjerne raskt og hektisk, og personen selv kan oppleve å ikke ha kontrollen. Noen småspiser litt gjennom hele dagen, mens andre overspiser i perioder.
PED-t er utarbeidet av Therese Fostervold Mathisen, ernæringsfysiolog og helse- og treningsterapeut. Terapiformen ble forskningsmessig evaluert ved Norges Idrettshøyskole i perioden 2014 – 2018. Norske Kvinners Sanitetskvinner har finanisert utprøvingen forskningen i denne perioden. Rådet for Psykisk helse har via samsøknad til DAM-stiftelsen har bidratt til at utforskning i Frisklivssentral var mulig i perioden 2020 – 2023. Midler fra Vibeke Skofterud Minnefond har gikk mulighet til å utforske fysisk helse hos de første deltakerne i Frisklivssentral.
De ansatte i Frisklivssentralen Lørenskog er helse- og treningsfysiolog, fysioterapeuter og ernæringsveileder og har alle opplæring som PED-t-terapeuter.
Behandlingen varer i 16 uker, med totalt 20 gruppesamlinger. Hver samling, bortsett fra den første, starter med en treningsøkt ledet av våre terapeuter, etterfulgt av kostholdsterapi.
Treningen består av styrketrening i treningsstudio med bruk av frivekter, manualer og lignende. Deltakerne må oppfylle visse fysiske krav for å kunne bli inkludert i behandlingen.
Kostholdsterapien tar for seg ulike temaer for hvert treff, og deltakerne får dele erfaringer og utfordringer som de står i.
Før behandlingen starter må alle potensielle deltakere gjennom et screeningintervju hvor fysisk og psykisk helse, samt matinntak kartlegges. Kort tid etter screeningen får du informasjon om du får tilbud om behandling.
Behandlingen gjøres i samarbeid med den enkeltes fastlege, og du må få samtykkeskjema (dette får du utlevert under screeningen) signert fra din fastlege for å starte.
Viktig: Dette er ikke et vektregulerende tilbud, men en behandling av symptomer på spiseforstyrrelse.
- Sliter du med overspising eller bulimi?
- Kjenner du på skam rundt matinntaket ditt?
- Føler du deg tvunget til å trene eller gå tur for å forbrenne kalorier?
- Opplever du å hele tiden være på "slankern"?
- Tenker du at du har prøvd alt for å gå ned i vekt, men alltid går opp igjen?
- Synes du det er vanskelig å få kontroll på rutinene rundt mat og spising?
- Da kan det hende at du har er spiseforstyrrelse.
Hvem er tilbudet for?
Behandlingsgruppen er for kvinner i alderen 18–67 år som sliter med overspising eller bulimi. Det er plass til maksimalt 10 deltakere.
Tid og sted
Behandlingen går over 16 uker, med totalt 20 samlinger. Hver samling varer to og en halv time.
Første treff for behandlingsgruppen er tirsdag 12. november kl. 8.30 –11.00. Deretter tirsdager fram til og med 18. mars 2025 (ikke 24. og 31. desember eller 18. februar). I tillegg følgende torsdager: 16., 23., 30. januar og 6. februar.
Hva koster det?
Tilbudet er gratis.
Kontakt oss hvis du har spørsmål
Telefon: 67 49 50 29, mandag - fredag: 08.30 - 15.00