Kommunedirektør i Lørenskog kommune Ragnar Christoffersen
Farid Dino Omer
Vi ser tydelig at vi må fortsette å ruste oss for å møte klimaendringene. Når det er sagt, jobber vi allerede svært godt med dette. Vi har gjennomført større prosjekter som for eksempel nye Skårersletta og Skårerparken, som vil takle fremtidige overvannsutfordringer. I det daglige erfarer vi viktigheten av at beredskapen fungerer bra når det er behov for det.
Stor takk til alle dere som nå har jobbet døgnet rundt for at innbyggerne skal føle seg trygge når vær og føre er så ustabilt og krevende som nå.
Avgjørende med forebyggende arbeid
Av andre store saker den siste tiden må jeg nevne det som har vært en føljetong i Romerikes Blad; vår innsats for å sørge for fortsatt forebyggende, synlig og tilstedeværende politi i Lørenskog. For en tid tilbake fikk vi melding fra politiet at den siste forebyggende politistillingen i Lørenskog også skulle inn i ordinær patruljering. Dette sammenfaller med at politiet flytter ut av kommunen, i forbindelse med at leiekontrakten på det gamle lensmannskontoret på Metro gikk ut.
Med dette er ingen av de viktigste premissene for nærpolitireformen lenger oppfylt for vårt vedkommende, nemlig et bemannet tjenestested som kan håndtere enkle henvendelser, som anmeldelser, og dedikerte politistillinger som skal jobbe forebyggende på skolene våre. Innenfor det forebyggende området ble vi i utgangspunktet lovet én forebygger per 10 000 innbyggere, som for vårt vedkommende nå skulle tilsi fem stillinger til dette arbeidet.
Denne utviklingen har vi i lang tid fryktet, og vi har derfor over tid sendt en rekke henvendelser til både Øst politidistrikt og Politidirektoratet.
Den siste avgjørelsen om også å fjerne den siste dedikerte forebyggende politistillingen synes både de folkevalgte og vi i administrasjonen er helt uakseptabelt. Vi inviterte derfor justisminister Emilie Mehl til Lørenskog for å diskutere denne problemstillingen, også sett i lys av de lokale utfordringene i ungdomsmiljøene våre.
Tilstedeværende politi i Lørenskog
Dette resulterte i at vi ble invitert til et møte med politimesteren i Øst politidistrikt, samt at en delegasjon fra Justisdepartementet med statssekretær Sigve Bolstad i spissen kom på besøk i forrige uke. Jeg synes begge møtene var svært gode, og jeg opplever at vi ble lyttet til og forstått. Slik det ser ut nå, vil politiet reetablere seg med et nytt tjenestested på Skårersletta til sommeren. Det ble også sagt at den forebyggende stillingen kun er midlertidig omdisponert. Dette vil vi selvsagt følge nøye med på i fortsettelsen.
Bred ungdomssatsing
Kommunen er riktignok den viktigste aktøren i det forebyggende arbeidet overfor barn og unge, og «bred ungdomssatsing» er ett av fire særskilte satsingsområder i vår kommuneplan.
Det aller viktigste forebyggende arbeidet foregår i det daglige i all hovedsak på skoler, i barnehager og barnevernets ungdomsteam. I tillegg har vi valgt å prioritere målrettede tiltak og tilbud som for eksempel Unify, Volt, Downtown, utekontakt, sommerjobber for ungdom, lærlingeplasser og samarbeid med lag og foreninger.
Alt i alt er dette en tydelig satsing fra vår side, men vi trenger også et synlig politi til stede i lokalsamfunnet. Det er faktisk slik at de har noen «verktøy i sin verktøykasse» som vi ikke har. Derfor er samspillet oss imellom avgjørende for å få best effekt.
Jeg håper at dette arbeidet fra vår side vil resultere i at politiet igjen blir mer synlig i sitt forebyggende arbeid i Lørenskog. Vi kommer til å følge opp dette nøye.
Trange rammer i kommunesektoren
Så litt om kommuneøkonomien. De av dere som leser lokalavisen har helt sikkert sett at det er uro i flere av våre nabokommuner. Blant annet fordi de opplever at vedtatte budsjetter allerede nå ikke strekker til, samt at de skal fase ut inntektene av eiendomsskatten i de kommende årene. Dette vil igjen medføre behov for innsparinger i tjenesteproduksjonen.
I Lørenskog har vi ikke eiendomsskatt på boliger, så det siste er (heldigvis) ikke en problemstilling hos oss. Det betyr derimot ikke at vi er uberørt av trangere rammer i kommunesektoren generelt.
Som jeg har skrevet tidligere, har også vi et for høyt aktivitetsnivå i forhold til inntektene våre. 2023 ser ut til å ende med et betydelig underskudd etter at skatteinntektene ble vesentlig lavere enn budsjettert de siste månedene. I år og i 2025 har vi også budsjettert med underskudd. Dette er selvsagt ikke bærekraftig over tid.
Det er en prioritert oppgave å skape økonomisk bærekraft i løpet av den kommende fireårsperioden. Det er vi avhengig av for å kunne finansiere nødvendige investeringer, særlig innenfor eldreomsorgen. Det er også viktig å ha penger i reserve når det trengs, som nå, hvor uroligheter i verden har gitt oss dyrtid i Norge. Det at vi har hatt noen kroner på bok har gjort at vi foreløpig ikke har måtte ty til kortsiktige, drastiske tiltak for innbyggere og ansatte, men det kan som sagt ikke fortsette slik.
Arbeidet med neste års budsjett starter nå
Akkurat nå er det derfor tre oppgaver som må løses samtidig. For det første må vi ha svært stram økonomistyring i 2024. Alle virksomheter må holde seg innenfor budsjettet. Klarer vi ikke det, blir bakkene enda brattere i årene som kommer.
I tillegg setter vi nå ned en arbeidsgruppe med ansatte fra alle sektorer og tillitsvalgte som skal identifisere tjenester hvor vi kan samhandle bedre og spare kostnader, samtidig som vi skal levere tjenester på et forsvarlig nivå uten å bli flere ansatte. Arbeidsgruppa skal se på tiltak som både kan ha effekt allerede i år, og i 2025 og 2026. Tradisjonelt sett har man i stor grad kun sett på økonomiske besparelser i slike prosesser. Nå skal vi i tillegg vurdere om det er områder hvor også økt samhandling på tvers av organisasjonen kan gi bedre tjenester for innbyggerne.
Og til slutt starter vi allerede nå arbeidet med neste års budsjett. Vi ser at det vil bli krevende, at vi må gjøre vanskelige prioriteringer og ikke minst ta tøffe politiske beslutninger. Det er derfor behov for å involvere både tillitsvalgte, ledere og andre så godt som overhodet mulig, slik at kommunestyret får et best mulig beslutningsgrunnlag når de skal behandle disse sakene senere i år.
Jeg forstår at dette ikke akkurat er noe lystig budskap, eller har noen særlig motiverende effekt. Samtidig tenker jeg at det er viktig at dere er informert og har mulighet til å ytre dere og gi innspill i dette arbeidet, enten til nærmeste leder eller din tillitsvalgte. Beslutninger blir best når de er mest mulig opplyst. Jeg kommer til å gi dere en kort status om dette arbeidet i nyhetsbrevene fremover også.
Tittelen på dette nyhetsbrevet kommer forresten fra en sang med Moby og filmene om Jason Bourne. Veldig kul låt – faktisk den siste låta på spillelisten min på tredemølla. Den som gjør at jeg klarer å ta meg helt ut. Veldig god følelse – i motsetning til det krevende været som jeg tenkte på da jeg skrev innledningen på dette nyhetsbrevet.
Vi snakkes!
Ragnar