Den klassiske julematen er ikke bare god, den inneholder også mye fett. Og når oppvasken skal tas, havner gjerne fett og matrester i vasken, noe som tetter avløpsrørene og gir mat til rottene. Dette er et økende problem over hele landet.
Bare på Romerike er det over 2 000 kilometer med avløpsrør. Det koster kommunene, avløpsselskapene og innbyggerne over 37 millioner kroner årlig å vedlikeholde ledningsnett og renseanlegg på grunn av avløpssøppel og fett.
Flere av Romerikes kommuner og avløpsselskapene Midtre Romerike Avløpsselskap og Nedre Romerike Avløpsselskap går sammen for å øke bevisstheten om fettvett hos innbyggerne. Med kampanjen «Ikke ett fett, Romerike» setter vi fokus på problemet og deler tips til riktig håndtering.
Slik kan du hjelpe til
Fettvett handler om å håndtere fettet på riktig måte. Og det fine med det, er at vi alle kan bidra til å redusere mengden fett i avløpet.
Fett i stekepannen kan enkelt tørkes opp med tørkepapir som kastes i matavfallet. Fett fra ribbe, pinnekjøtt o.l. bør du la stå til det har størknet. Da kan du skrape det rett ut i matavfallet, eventuelle rester fjerner du med tørkepapir. Store mengder fett, f.eks. fett brukt til steking av smultringer og andre julekaker, kan enten stå til det størkner, eller så kan fettet tømmes i en melkekartong som lukkes skikkelig og kastes i restavfallet. For flere tips til hvordan vise fettvett, sjekk ut Ikke ett fett, Romerike.
Hjelp oss å holde Romerike rent. Vis fettvett også i julen.