Rehabilitering av Østbyputten
Et lite stykke inn i Østmarka, ligger det idylliske skogsvannet Østbyputten. I 1936 ble vannet demmet opp og Østbyputten ble en del av reservevannforsyningen til Lørenskog og noen av nabokommunene. Demningen har store sprekker og lekker, så nå skal Lørenskog kommune rehabilitere den.
Et lite stykke inn i Østmarka, ligger det idylliske skogsvannet Østbyputten.
Farid Dino Omer / Lørenskog kommune
Østbyputten har med tiden blitt overflødig som drikkevanns- og reservevannkilde, og i 2018 fikk Nedre Romerike Vann- og avløpsselskap IKS (NRVA) tillatelse til å legge ned damanlegget i Østbyputten. Siden Østmarka og Østbyputten er et yndet turmål for mange som bor i Lørenskog, valgte Lørenskog kommune da å overta og bevare demningen.
Demningen er gammel, har store sprekker og lekker. Noen steder har betongen løsnet og falt av. Tappeventilen i bunnen av demningen har også rustet i stykker. For å tilfredsstille krav i Damsikkerhetsforskriften må dammen rehabiliteres.
Østbyputten må derfor tømmes for vann og vi må sperre av et lite område rundt demningen.
Anleggsarbeidene starter i sommer med gradvis nedtapping av vannet i dammen. Når demningen er reparert fylles Østbyputten med vann igjen. Dette vil skje naturlig ved nedbør og tilsig fra området rundt. Vi regner med at vannivået er oppe på normalt nivå sommeren 2025, men dette avhenger av hvor mye nedbør vi får.
Østbyveien som går fra Gamleveien og inn til Østbyputten skal brukes som anleggsvei. Før arbeidene med demningen starter, skal vi ruste opp Østbyveien, slik at vi kan kjøre ut og inn med tunge betongbiler.
For at anleggsmaskinene som skal brukes i arbeidet skal få komme fram, må vi gjøre veien bredere. Vi må da blant annet felle enkelte trær langs veien. Også på nedsiden av demningen skal vi rydde vekk noe vegetasjon og gamle byggematerialer.
Vi har tett dialog med grunneierne om arbeidene som skal gjøres.
Etter hvert som vannstanden i Østbyputten synker, vil bunnen komme til syne. Vi vet ikke helt hvordan bunnen vil være, men vi regner med at det det vil være en del mudder, gjørme og kanskje synkemyr. Vi ber derfor om at dere som ferdes i området ikke går ut på dammen.
For sikkerheten til de som ferdes i området, kommer vi til å sperre av anleggsområdet mens arbeidene gjøres. Vi ber alle om å respektere disse!
Siste delen av skogsbilveien opp til selve demningen vil bli sperret av med gjerder. Turgåere og syklister må i denne perioden bruke alternative stier.
Østbyveien skal brukes som anleggsvei mens arbeidene pågår og det vil derfor være en del trafikk av store anleggsbiler. Sjåførene av anleggsbilene skal selvfølgelig ta hensyn til folk som ferdes langs veien. Vi ber også publikum om å ta hensyn, slik at bilene kommer fram der det er trangt. Det er også viktig å huske på at selv om sjåførene av store kjøretøy sitter høyt, har de ikke det overblikket mange tror.
For å ta vare på fiskene, insektene og dyrelivet i Østbyputten mens arbeidene pågår, skal vi etablere en såkalt «fangdam» slik at det ikke går tomt for vann. Dette gjør vi etter avtale med fra rette myndigheter/ instanser, som ivaretar natur og dyreliv i Norge.
Det blir naturlig nok litt trangere for fiskene, insektene og dyrene når Østbyputten er tappet ned, men en biolog vil følge opp at vi ivaretar naturmangfoldet i denne perioden. Det er ikke registrert noen truede dyrearter, fisk/insekter i Østbyputten.
- Den er fra 1936
- Den er ca. 7 meter høy opp fra damfoten
- Den er ca. 30 meter lang
- Juni 2024: inngått kontrakt med entreprenør, Consto Anlegg Øst AS
- Juni/juli 2024: Anleggsstart. I første omgang nedtapping av Østbyputten og opprusting av veien fra bommen og opp til dammen
- Vår 2025: Anleggsarbeidene skal være ferdige
Normal arbeidstid på anlegget er hverdager mellom klokken 7:00 og 19:00.
- Overflatevann: Regnvann og smeltevann som ledes bort fra veier, plasser, gater, takflater, balkonger og lignende.
- Tilsig: (årstilsig eller årstilløp) er den mengden vann som samlet renner til et vassdrags totale nedbørsfelt i løpet av et år. Jevn tilstrømning av overflatevann fra området rundt.
Farid Dino Omer / Lørenskog kommune
Demningen i Østbyputten er gammel, har store sprekker og lekker. Noen steder har betongen løsnet og falt av.
Farid Dino Omer / Lørenskog kommune
Publisert av Ragnhild Aagesen
Sist endret 16.12.2024 15.44