Smakfulle måltider og redusert matsvinn

Lørenskog sykehjem og kommunens avdeling for strategi og samfunnsutvikling deltar i et spennende prosjekt om mat og klima i offentlige tjenester. Målet er å redusere matsvinn og klimagassutslipp, samtidig som vi serverer beboerne ved Lørenskog sykehjem næringsrike og smakfulle måltider.

Prosjektet er en del av Lørenskog kommunes satsing på å bli klimanøytral innen 2050. 
– Med et krav om besparing på over 700 000 kroner i matvarebudsjettet for 2025, viser Lørenskog sykehjem at det er mulig å kombinere stram økonomi med miljøvennlige tiltak, forteller Cathrine Fjeldstad Gujord, kjøkkensjef ved sykehjemmene i Lørenskog.

Bilde av prosjektgruppen foran inngangen på sykehjemmet. Prosjektgruppen består av (f.v.) Mari Lie Venjum, spesialrådgiver innovasjon, Sandra Mauer, prosjektleder, Klimavennlig matservering i kommuner, Cathrine Fjeldstad Gujord, kjøkkensjef ved sykehjemmene i Lørenskog , Kari Westgaard Berg, plan- og miljøsjef og Arnfinn Gisleberg, institusjonssjef sykehjemmene i Lørenskog.  - Klikk for stort bildeProsjektgruppen består av (f.v.) Mari Lie Venjum, spesialrådgiver innovasjon, Sandra Mauer, prosjektleder, Klimavennlig matservering i kommuner, Cathrine Fjeldstad Gujord, kjøkkensjef ved sykehjemmene i Lørenskog , Kari Westgaard Berg, plan- og miljøsjef og Arnfinn Gisleberg, institusjonssjef sykehjemmene i Lørenskog. Lørenskog kommune

Hva skal vi gjøre? 

– Vi skal gjøre gode innkjøp, redusere matsvinn og kostnader, og samtidig skape hyggelige måltider. Samtidig skal vi justere menyer, bruke klimakalkulator og utvikle nye rutiner for å redusere matsvinn, fortsetter Fjeldstad Gujord.

– Måltidene skal være balanserte, næringsrike og tilpasset beboernes smak og behov. I løpet av prosjektperioden vil vi ta i bruk nye verktøy for å velge klimavennlig mat og nye menyer, legger kjøkkensjefen til.

Nytt kjøkken og mye innsats de siste årene

Lørenskog sykehjem fikk nytt hovedkjøkken i 2024. De siste årene har de jobbet godt med å redusere matsvinnet. Kjøkkenet har lagt om produksjonen for å sikre riktig porsjonsstørrelse til hver beboer og dermed mindre matsvinn på varmmat. Dette har lagt et solid grunnlag for videre forbedringer, effektiviseringer og utvikling i dette prosjektet.

Prosjektperiode, finansiering og samarbeid 

Prosjektet startet i januar 2025 og skal vare til desember 2027. Kommunenettverket for klimaomstilling leder arbeidet og prosjektet er finansiert gjennom klimasatsmidler. Lørenskog kommune deltar sammen med 15 andre kommuner, inkludert Lillestrøm, Asker, Bærum og Drammen.

– Vi gleder oss til fortsettelsen av prosjektet. For å lykkes må vi involvere og samarbeide, vi skal jobbe sammen med ansatte ved avdelingene, beboere og pårørende, og de andre kommunene for deling og læring. Sammen kan vi skape en bedre fremtid for både beboere og miljøet i Lørenskog og i Norge, avslutter Cathrine.