Verdens toalettdag - vis dovett!

19. november er verdens toalettdag, og mange steder i verden har befolkningen fortsatt ikke tilgang på grunnleggende toalettfasiliteter. 

Les mer om FNs bærekraftsmål her: 

I dag er ikke tilgang til grunnleggende toalettfasiliteter et problem for oss nordmenn flest, men et reelt problem er derimot at vi bruker toalettet feil. Vi mangler dovett, rett og slett!

Vi i vann og avløpsbransjen er opptatt av å bruke Verdens toalettdag til å få oppmerksomhet om viktigheten av gode avløpstjenester, og behovet for dovett.

Noen av oss tror toalettet er en søppelbøtte, og kvitter seg med medisiner, våtservietter, fett og annet avfall i do. Dette gir tette rør, oversvømmelser, forurensing, rotteplager og store driftsproblemer for pumper og renseanlegg.  Visste du at avløpsrørene og pumpene kan bli tette dersom fett og annet avfall helles i vasken eller toalettet? Fett og avfall samler seg i store klumper inne i rørene og pumpene, og stenger veien for kloakken. Dette kan igjen gjøre at kloakken tar andre veier enn til renseanlegget, som for eksempel inn i din kjeller, og ut som en fontene av kloakk i nabolaget, eller rett ut i badevannet.

Vi må vise mer dovett. Det er kun tiss, bæsj og dopapir som skal i do. Alt annet søppel eller fett og matrester skal håndteres som avfall.

Legemidler

Legemidler som kastes i do fjernes ikke i renseanlegget, og kan dermed havne i naturen og gi skadelige effekter i lang tid.  Alle ubrukte legemidler skal returneres til apoteket som sørger for at de destrueres forsvarlig.

Våtservietter “flushable”

Stadig flere produsenter markedsfører produktene sine som «flushable», altså at du enkelt kan spyle disse ned i toalettet. Gjør du det, vil det skape store problemer i avløpsnettet. Og regningen? Den kommer tilbake til deg. Våtservietter “flushable” skal kastes i restavfallet.

Kontaktlinser

Mange tror også at kontaklinser kan spyles i do eller i vasken og blir borte, men de er laget av plast og går ikke i oppløsning. Kontaktlinser i avløpet bidrar dermed til det stadig større problemet med mikroplast i vann og hav. Kontaktlinser skal kastes i restavfallet.

Fett

Mange tenker at det å bruke varmt vann er løsningen, at fettet løser seg opp før det blir sendt ut i avløpsledningene. Dessverre er ikke løsningen så enkel. Fettet løser seg riktig nok opp, men det tar ikke lang tid før det avkjøles og stivner i klumper og lager hindringer for kloakken. Tøm flytende fett i en tett kartong og kast i restavfallet. Større mengder matolje kan leveres på gjenvinningsstasjonen. Fettet i steikepanna tørkes bort med tørkepapir som kastes i matavfallet.

Fettklump tatt ut av avfallsrør Jan Lundgreen

Kontakt oss

Dersom du har mistanke om kloakkstopp på kommunens ledningsnett kan du melde fra til kommunalteknikk på telefon 67 93 42 00 eller e-post: komtek@lorenskog.kommune.no

Utover ordinær arbeidstid kan du ringe vår vakttelefon på 977 57 240.