Verdensdagen for psykisk helse 2024

Verdensdagen for psykisk helse er en nasjonal befolkningskampanje om psykisk folkehelse som markeres over hele landet den 10. oktober hvert år.

I Lørenskog vil det være en rekke arrangementer i løpet av uke 41, som vi også i år kaller Verdensuka for psykisk helse. Vi tror på viktigheten av å skape gode møteplasser, ikke bare denne uken, men også inn i tiden vi går inn i.

Vi håper flest mulig vil ta turen ut i høstmørket og delta på arrangementene. Ring gjerne en venn og ta med deg en du er glad i.

Program

Program side 1. Programmet finnes som lesbar PDF under bildet - Klikk for stort bilde
Program side 2 - Klikk for stort bilde

Her kan du laste ned programmet for Verdensuka. (PDF, 328 kB)

Årets tema: #gi8minutter

Vi trenger å snakke mer sammen. Årets tema handler nettopp om verdien av å gi tid. I år oppfordres vi alle til å sette av 8 minutter hver dag til å ringe noen vi bryr oss om. Det er enklere enn du tror, og kan bety mer enn du aner.

Inkluderende møteplasser

Vi går nå inn i det tredje året hvor vi inviterer til en felles innsats mot ensomhet og utenforskap.

De siste to årene har vi oppfordret til å skape flere inkluderende møteplasser gjennom å løfte blikket og lage plass. Fjorårets kampanje hadde rekordhøyt engasjement med mer enn 3300 markeringer over hele landet. Det synes, og det betyr noe.

La oss i år sammen finne støtte og mening i en urolig tid, gjennom å snakke mer sammen.

Gode vennskap kan kurere gruff

Forskningen er krystallklar. Vår viktigste og mest avgjørende kilde til mening er våre sosiale relasjoner. Ingen andre faktorer spiller en like stor rolle for vår livskvalitet som hvor tilfredse vi er med relasjonene våre.

44 prosent i Norge er plaget av ensomhet, i større eller mindre grad. En av fem opplever at de ikke har noen å vende seg til når de går gjennom noe vanskelig, og 4 av 10 studenter har få eller ingen venner.

Vennskap er noe vi kan skape, fornye og styrke gjennom hele livet. Gode vennskap kan virke beskyttende mot effektene av negativt stress, og gjør det lettere å tåle store omveltninger i livet.

Å erfare at vi har betydning for andre, er avgjørende for å ha et meningsfullt liv, og virker beskyttende når det stormer.

Har du 8 minutter å gi?

En studie fra 2021 viste til at korte, regelmessige telefonsamtaler på rundt 10 minutter hadde en betydelig positiv effekt på ensomhet, angst og depresjon.

Å høre stemmen til en du er glad i kan virke regulerende på vanskelige følelser og gjøre det lettere å komme gjennom belastende perioder. Vi har også lettere for å forstå og ha empati for de vi hører stemmen til.

Regelmessige samtaler gjør at vi får trening i å sette ord på hvordan vi har det, som kan styrke relasjonen. Vi har nemlig lettere for å stole på og knytte oss til mennesker som viser sårbarhet.

I år oppfordrer vi til å ta opp telefonen og ringe. Å høre stemmen til en vi er glad i, gjør mye mer for oss enn det vi tror.